II. Belgyógyászati Osztály - Gasztroenterológia


 • Elérhetőség: 1204 Budapest, Köves utca 1, H épület VI. emelet, nyugati oldalfolyosó
 • Telefon: (06) 1 289 6200/1182
 • E-mail: 2bel@jahndelpest.hu
 • Progresszivitási szint: II.
 • Osztályvezető főorvos: Dr. Fuszek Péter, PhD
  Életrajz
   Dr. Fuszek Péter fotója Dr. Fuszek Péter belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos. 1992-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. Belgyógyász szakvizsgáját 1997-ben szerezte meg, ebben az esztendőben posztgraduális gasztroenterológiai továbbképzésen vett részt az USA-ban. Két év múlva gasztroenterológiából szakvizsgázott, 2001-ben pedig ismét posztgraduális gasztroenterológiai továbbképzésen volt az Egyesült Államokban. PhD-ját 2007-ben summa cum laude védte meg. 1992-2007 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I Belgyógyászati Klinikáján dolgozott. Részt vett az osztályos munkában, az egyetemi oktatásban, illetve a gasztroenterológus továbbképzésben. 1994-ben csatlakozott a gasztroenterológiai munkacsoporthoz, ahol nagy gyakorlatot szerzett az eszközös vizsgálatokban (gasztroszkópia, kolonoszkópia, ERCP, kettős-ballon enteroszkópia). 1998-ban tanársegédnek, 2006-ban pedig egyetemi adjunktusnak nevezték ki. Ugyanettől az évtől mellékállásban a Firstmed Centers Kft.-ban dolgozott belgyógyász- gasztroenterológusként. 2003-ban osztályvezető lett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Belklinikáján. 2006-óta mellékállásban dolgozik a Rózsakert Medical Centerben gasztroenterológusként. 2000 és 2007 között a gasztroenterológiai munkacsoport helyettes vezetője volt a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Belklinikáján. 2007 szeptemberében kezdte munkáját a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben, az Endoszkópos Labor vezetőjeként. 2011 januárjában nevezték ki a III. Belgyógyászati Osztály élére.

Munkatársak

 • Orvosok: Dr. Fuszek Péter osztályvezető helyettes főorvos, Dr. Sebők Andrea főorvos, Dr. Éles Zsuzsanna főorvos, Dr. Onodi Levente adjunktus, Dr. Molnár Péter belgyógyász szakorvos, Dr. Horváth Miklós belgyógyász szakorvos, Dr. Rácz Sándor belgyógyász szakorvos, Dr. Páll István belgyógyász szakorvosjelölt, Dr. Vass Viktor belgyógyász szakorvosjelölt

Tudnivalók a Gasztroenterológiai-Belgyógyászati Osztályról

Az osztály 37 ággyal működik, legtöbb kórterme öt ágyas, de egy kisebb, kétágyas kórteremmel is rendelkezünk. A körzetünkhöz tartozó XX. kerületi és dabasi lakosok általános belgyógyászati megbetegedéseinek ellátásán túl, a szakterületünket képező gasztroenterológiai betegségek gyógyításában vállalunk szerepet. Ez utóbbi magába foglalja a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbelek, epehólyag, epeutak, máj betegségeinek belgyógyászati gyógyítását.
Nemcsak konzervatív, gyógyszeres, hanem diagnosztikus és operatív endoszkópos eljárásokkal (gaszroszkópia, kolonoszkópia, ERCP) is hozzájárulunk a betegek mihamarabbi gyógyulásához, életminőségük javításához. Bizonyos esetekben az endoszkópos ellátás alternatíva lehet a műtét helyett, de fontos szereppel bír a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedések szűrésében, korai felismerésében és későbbi követésében is.

Ambulanciák

Endoszkópos szakambulancia

 • Rendelés helye: 1204 Budapest, Köves utca 1., H épület I. emelet
 • Rendelési idő: hétfő-péntek 8-14 óra között
 • Telefonszám: (06) 1 289 6200/1257

Az ambulancián a járóbetegek, valamint a kórházi osztályok betegeinek endoszkópos diagnosztikus vizsgálata, ellátása, követése folyik, két helyiségben megosztva (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés). Naponta 20 gyomor- (ebből 3-4 akut, vérző beteg vizsgálata, 8 osztályos, 8 ambuláns) és 14 vastagbéltükrözésre (ebből 2 akut, 6 osztályos, 6 ambuláns) nyílik lehetőség, figyelembe véve a vizsgálatokhoz és az eszközök fertőtlenítéséhez szükséges időtartamokat. A rendelés előjegyzési sorrend alapján történik, melytől sürgős esetekben, szükség szerint el kell térnünk. A vizsgálatok elvégzéséhez 4 gasztroszkóp és 3 kolonoszkóp áll rendelkezésünkre.
Gyomortükrözés során felismerhetők a nyelőcső, gyomor, patkóbél betegségei (pl reflux-betegség, a nyálkahártya gyulladásai, fekélyek, jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedéseken túl a felszívódási zavarok, felső tápcsatornai vérzések, táplálkozási nehézségeket okozó betegségek, valamint különböző működészavarok), mód nyílik ellátásukra, követésükre.
Vastagbéltükrözés során a vég- és vastagbél mellett a csípőbél utolsó szakaszának (terminalis ileum) vizsgálatára, gyulladásos betegségeinek, jó- és rosszindulatú daganatainak, alsó tápcsatornai vérzéseket okozó kórképeinek, működészavarainak felismerésére, ellátására, követésére van lehetőség.
Az ERCP-s (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia, azaz az epeutak és a hasnyálmirigy-vezeték endoszkópos) vizsgálatok a II. emeleten a röntgen helyiségben történnek, mivel a beavatkozás elvégzéséhez képerősítőre is szükség van. Ennek során lehetőség nyílik az epeutak és a hasnyálmirigy-vezeték vizsgálatára, betegségeinek gyógyítására, gyógyíthatatlan betegségek esetében pedig az életminőséget javító eljárások kivitelezésére.

Gasztroenterológiai szakambulancia

 • Rendelés helye: 1204 Budapest, Köves utca 1., H épület I. emelet
 • Rendelési idő: hétfő-péntek 8-14 óra között
 • Telefonszám: (06) 1 289 6200/1257
 • Rendelő orvosok:
  • Hétfő: Dr. Sebők Andrea
  • Kedd: Dr. Éles Zsuzsanna
  • Szerda: Dr. Fuszek Péter
  • Csütörtök: Dr. Fenyvesi András
  • Péntek: Dr. Onodi Levente

Az ambulancián a gyomor-béltraktus megbetegedését gyanító orvoskolléga által beutalt betegek vizsgálata, a már felismert kórképben szenvedő betegek gondozása, követése történik. Ennek során a beteg és a rendelést végző orvoskolléga megbeszélik a panaszokat okozó betegség diagnosztizálásához szükséges vizsgálatokat, a diagnózis felismerését követően pedig a betegség kezelését, gondozását.
Ugyancsak itt történik a korábban végzett szövettani és laboratóriumi vizsgálatok eredményének kiadása, megbeszélése, a gyógyszerszedési (gasztroenterológiai gyógyszerek) konzultáció. Az ambulancián rendelkezésünkre álló műszerek segítségével Helicobacter pylori kimutatására szolgáló UBT tesztet, valamint a felszívódási zavarokban használatos H2-kilégzési tesztet is el tudjuk végezni.